Как да изберем цветен лазерен принтер

Лазерните принтери предлагат множество функции, които до съвсем неотдавна бяха недостъпни за широкия потребител. Днес всеки може да закупи цветен лазерен принтер на достъпна цена и да се възползва от възможностите, които той предлага.
Ако желаете да заплатите за цветен принтер цена, която да се вмества без проблем във вашия бюджет, е хубаво да знаете предварително за какво точно ще го използвате. По този начин ще можете да подберете устройство с необходимите ви функции, без да се налага да заплащате за допълнителни такива, от които реално няма да имате нужда.
Когато избирате цветен лазерен принтер за вашия дом или офис, трябва да обърнете внимание на няколко основни неща: скорост, памет, резолюция, дуплекс, мултифункционалност, консумативи.
Скоростта на лазерния принтер се измерва в броя страници, които може да отпечата в минута. В общи линии, колкото е по-висока цената на вашия принтер, толкова по-висока ще е и скоростта му на печат. Скоростта зависи също така и от настройките за качество. По-високото качество на печат намалява скоростта на устройството.
Цветните лазерни принтери са по-бавни от монохромните и най-често предлагат скорост между 12 и 40 страници в минута. Това, до голяма степен, зависи и от естеството на документа. Текстови документи ще бъдат отпечатани много по-бързо от документи, наситени с графики и изображения.
Всеки лазерен принтер е снабден с определена памет. Тази памет, в много случаи, може да бъде оптимизирана от потребителя. Това е нещо, което също бихте искали да разучите предварително, тъй като може значително да подобри и ускори работата на вашето устройство.
Резолюцията е друга важна характеристика на вашия цветен лазерен принтер, тъй като тя определя качеството на изображението. Ако имате нужда от висококачествени разпечатки, закупете устройство с висока резолюция. Резолюцията се измерва в точки на инч (dots per inch – dpi), като цветните лазерни принтери могат да достигнат 2400 dpi.
Наличието на автоматичен дуплекс (възможност за печатане двустранно) значително ще увеличи продуктивността на вашия уред и ще намали наполовина използваното количество хартия. Това е важна и удобна опция, затова специално разучете дали харесаното от вас устройство разполага с нея.
Лазерните принтери днес се предлагат и под формата на МФУ (мултифункцонални устройства). Това ускъпява тяхната цена, но и ви спестява необходимостта да купувате отделни устройства за всяка дейност във вашия офис. Мултифункционалните устройства могат да печатат, копират, сканират и дори да служат като факс машина. Ако сте на етап оборудване на офиса, това е възможност, която си струва да обмислите.
Не на последно място, консумативите към даден принтер, са едно от най-важните неща, които трябва да вземете предвид. Това е така, защото дори да успеете да намерите ниска за цветен принтер цена, неговите консумативи може да ви струват изумително скъпо. Лазерните принтери имат основно три консуматива: тонер касета, барабан и фюзер. Преди да закупите вашия цветен лазерен принтер, проучете цените на неговите консумативи, за да не се окажете неприятно изненадани впоследствие.

Добре подбраният принтер може да бъде чудесна инвестиция. Взимайки предвид тези няколко фактора преди да направите вашия избор, значително увеличавате шанса да закупите качествен цветен принтер на изгодна цена.

Няма коментари:

Публикуване на коментар