Ремонт на компресори за въздушно окачване


Независимо от факта, че металните амортисьори са далеч по-познати за хората, съществуват още няколко вида типа окачване. Едно от тях е въздушното. То се състои от направени от гума въздушни възглавници, чрез които се неутрализират трептения и вибрации при движение. Всъщност, въздушното окачване е по-модерна технология, която включва голям бой компоненти, за да функционира ефективно. Поради тази причина, въздушното окачване също се нуждае от поддръжка и ремонт.

Един от най-важните компоненти, това е компресора за въздух. Неговата функция е изпомпването на въздух под налягане към въздушните възглавници, като по този начин се повдига шасито на превозните средства. Компресорите работят в съчетание с устройства за изсушаване на въздуха, като по този начин се предотвратява появата на ръжда в системата. Тяхната роля е от ключово значение за цялата система на въздушното окачване. Ако те спрат да функционират, това би довело до изтичане на въздуха от възглавниците и провисване на превозните средства. Също така, това би довело до намаляване на стабилността и сигурността на автомобила при движени, както и комфорта за пътниците. Поради тази причина поддръжката и качествения ремонт са не само необходимост, но и задължение. Признаците, по които може да се установи повредата на въздушните компресори са:

  • Неспособност на автомобила да се повдига или понижава 
  • Наличие на странен шум
  • Известие за грешка в бордовия компютър (SelfLevel Suspection Inactive, Compressor cooling down мalfunction)
Една от най-разпространените причини за повреда на компресорите е прегряването, в следствие от непрекъснато функциониране. Най-често това е резултат от спукване на въздушните възглавници, което води до теч на въздух от системата. При наличието на някои от признаците е наложителна обстойна проверка от специалист, който да установи вида на повредата и нуждата от ремонт на компресорите, който включва няколко етапа:

  • Диагностика чрез специални програми за установяване на повредата
  • Сваляне на компресора и подмяна на всички сегменти в него
  • При нужда се подменят цилиндърът, буталото и дехидраторът
  • Пълен преглед на електродвигателя( четки, ротори и т.н)
  • Тестване на компресора, за да се потвърди, че достига нужното налягане

Добрата новина е, че без значение каква е марката или модела на превозното средство, всички въздушни компресори могат да бъда ремонтирани. Това се дължи на факта, че повечето превозни средства се произвеждат с две марки компресори – “Wabco” и “AMK. С помощта на специални програми за диагностика и професионално оборудване, фирма „ЕSmatic” предлага бързо и качествено поправяне на въздушни компресори. Независимо от марката и модела на превозните средства, фирмата гарантира качеството на своите услуги. Повече информация за услугите, можете да намерите на уеб страницата на компанията - http://www.smatic.net/

Няма коментари:

Публикуване на коментар