Съвети за отглеждане на декоративни рибки

Всеки, който обича животните, се изкушава да си вземе домашен любимец. Част от хората харесват кучета, други котки, трети папагали. Има обаче и любители на водните любимци, които създават уют и внасят красота в дома. Това са именно декоративните рибки, които често не са претенциозни към средата и са лесни за отглеждане, стига човек да се грижи за тях и да ги обича.

Това, че са лесни за отглеждане, не изключва необходимостта за тях да се полагат задължителните грижи, които те изискват. Има няколко съвета, които биха били полезни на хората, които са се решили да се потопят във водния свят на рибките и които трябва да се спазват, за да може животът на този вид любимци да бъде дълъг и щастлив.

Един от полезните съвети за отглеждането на декоративни рибки е свързан с техния дом. Аквариумът трябва да бъде подготвен предварително, още преди рибките да се настанят в него. Първо трябва да се съобрази размера на аквариума с броя на обитателите в него. За малък брой рибки – малък аквариум, за голям брой – по-голям. Формата на аквариума е по избор. Местоположението на аквариума също е важно. Не бива да бъде оставян на пряка слънчева светлина, защото водата ще загрее и ще стане неблагоприятна. Температурата трябва да е нормална.

Повечето видове декоративни рибки биха се чувствали добре и уютно, ако обитават оборудван аквариум. Оборудването включва растителност, която може да се постави вътре, също и декоративни камъни и пясък, които да имитират морско дъно. Помпата и филтърът също са необходими, за да се поддържа водата чиста и с достатъчно кислород. Те не бива да бъдат изключвани. Осветлението също е важно, което трябва да осигурява светлина и през нощта.

След като е подсигурено цялото оборудване за нормалното обитаване на рибките в аквариума, следващият важен съвет е свързан с храната. Декоративните рибки трябва да бъдат хранени редовно – това означава, че е достатъчно да се слага храна веднъж на ден. Количеството трябва да се съобрази с техния брой, но ако храната остава, то трябва да бъде намалено. Задължително е храната за рибки да бъде разнообразна и закупена от специалните магазини за това.

След всичко това рибките ще се чувстват добре, но както всеки дом и техният трябва да бъде почистван. Необходимото и достатъчно почистване се свежда до веднъж седмично. Така ще се осигури здравето на рибките и ще бъдат предпазени от евентуално разболяване. Добре е да имате кепче, което представлява съд с дълга дръжка (подобно на лъжица) за гребане. То ще ви е необходимо при почистването на аквариума, за да извадите рибките.

Съветите за отглеждане на декоративни рибки не са много и не са сложни, но е задължително да се спазват. Не отнемат много от времето ви, а осигуряват спокойствие и красота в дома ви и учат децата ви на грижа и любов към животните.

Няма коментари:

Публикуване на коментар